Grubbe baardkriel

Doorzoek onze site

bolstaart-variant van de Antwerpse baardkriel

Geschiedenis

De Grubbe baardkriel is een bolstaart kriel. Dit betekent dat de staart ontbreekt. De Grubbe baardkriel is naar men zegt rond 1904 ontstaan in de Grubbe-fokkerij van Antwerpse baardkrielen, dichtbij de plaats Kortenberg. Het ontbreken van de staart is het gevolg van een verliesmutatie in de genen.

Bolstaarten komen bij verschillende rassen voor en de verliesmutatie komt nu ook nog steeds voor. In twee fokkerijen van Antwerpse baardkrielen zijn in de laatste jaren spontaan bolstaarten geboren. Theoretisch is dit niet mogelijk omdat de genetische factor voor bolstaart dominant is. Dit betekent dat het in deze gevallen een herhalen van de geschiedenis is geweest en er spontaan weer verliesmutaties zijn geweest.

Vooral in België waren de bolstaarten redelijk populair. Dit komt omdat men dacht dat kippen zonder staart minder gemakkelijk door roofdieren (vossen) werden gegrepen. We kennen dan ook een aantal Belgische rassen met een bolstaart-variant:
  • Everbergse Baardkiel
  • Grubbe Baardkriel
  • Ardenner Bolstaart hoen
  • Ardenner Bolstaartkriel.

Opvallend is dat de Antwerpse en Ukkelse bolstaarten hun oorspronkelijke rasnaam hebben ingeruild voor een naam die afgeleid is van hun geboorteplaats.

Uiterlijk (type, kleur en tekening)

De Grubbe baardkriel moet in alles, behalve de staart, een perfecte Antwerpse baardkriel zijn. Het is dus een kleine parmantige kriel met een lage stelling, laag gedragen vleugels, een korte zeer dikke hals en een goed gevulde driedelige baard.

Een Grubbe baardkriel haan weegt ongeveer 650 gram. Een Grubbe baardkriel hen weegt ruim 550 gram. Het lichaam moet evenals bij de Antwerpse baardkriel voldoende breed zijn. Dit komt tot uiting in de brede stuitpartij die goed afgerond moet zijn. De kleurslagen waarin het ras erkend is zijn identiek aan die van de Antwerpse baardkriel. Deze kleurslagen worden hier niet allemaal genoemd. Het meest zien we de kleuren:
  • zwart
  • kwartel
  • blauwkwartel

De fokkers werken echter hard aan de uitbreiding van het aantal kleuren. Het maken van nieuwe kleurslagen bij de Grubbe baardkriel is vrij gemakkelijk. Daarvoor gaan we uit van een goede Antwerpse baardkriel. Het enige wat we dan nog 'even' moeten doen is het overbrengen van de bolstaart-faktor. Deze faktor is dominant en dit betekent dat we vrij snel Grubbe baardkrielen in andere kleurslagen kunnen zien op onze tentoonstellingen.

Eigenschappen en huisvesting

De Grubbe baardkriel is een aanhankelijk en vertrouwelijk ras. Deze kleine krielen zijn zonder problemen goed op een beperkte ruimte te houden. Het is wel nodig er voor te zorgen dat de baard niet nat wordt. Dit werkt preventief tegen baardpikkerij. Hiervoor moet de waterbak aangepast worden.

Voor de liefhebber

De Grubbe baardkriel is een prachtig ras voor de liefhebber die voor de aardigheid een paar prachtige kleine krielen in de tuin of achter het huis wil hebben. Ze zijn mooi om te zien, leggen geregeld een eitje, worden erg tam en voor u het weet zitten ze ook in de huiskamer. U heeft ongetwijfeld veel plezier van onze Grubbe baardkrielen.